Szakterületek:

  • számvitel
  • könyvelés a gyakorlatban
  • társasági adó

Ez a tartalom 47 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Vármegyebérlet számfejtése

2024. 03. 11.

Ismert, hogy március 1-től a Vármegye-bérletbe már beletartozik a BKK bérlet is. Az ezzel összefüggésben felmerülő legfontosabb kérdés sok munkáltatónál, hogy bérként fog-e adózni mint a BKK bérlet? Van különbség ebben a tekintetben a budapestiek és a vidékiek között?

A munkába járáshoz használt vármegye bérlet adómentesen elszámolható, amennyiben a bérlet felhasználása a vonatkozó kormányrendelet szerint történik.

A budapestiek részére vármegyebérlet csak abban az esetben fizethető, amennyiben az a munkavégzéshez szükséges, és nem munkába járáshoz, valamint kivételesen az esetben is adómentesen adható, ha a munkába járás körülményei megfelelnek az alábbi kormányrendelet 2. § ab), valamint 4. § c), d) pontjának.  Az e fölötti juttatás a magánszemély nem önálló tevékenységből származó bevételeként/jövedelmeként adóköteles, azaz bérként adózik.

Vonatkozó főbb jogszabályhelyek a NAV által közzétett tájékoztató a budapesti tömegközlekedésben használt vármegye- és országbérlet adózásáról valamint a vonatkozó kormányrendelet:  39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről.

Előbbi szerint 2024. március 1-től a Budapest közigazgatási határain belül közlekedő összes állami vagy fővárosi üzemeltetésű járaton elfogadják a vármegye- és országbérleteket.
A munkába járáshoz használt vármegye- és országbérlet árának megtérítése továbbra sem jár adókötelezettséggel a munkavállaló és a munkáltató számára, vagyis adómentes, függetlenül attól, hogy az adott bérlet a budapesti helyi közösségi közlekedés igénybevételére is alkalmas, amelyre egyébként nem terjedne ki a munkáltató térítési kötelezettsége.

Az adómentesség feltétele továbbra is az, hogy a munkába járás, amihez a bérletet használják, megfeleljen a munkába járásról szóló kormányrendeletben meghatározottaknak.

Szabóné Schmuczer Edit (2024-03-11)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!