Ez a tartalom 307 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Új ügycsoport az UJEGYKE-nyomtatványon

2023. 06. 25.

2023 június 28-án módosult az UJEGYKE - nyomtatvány, ettől az időponttól már külön a belföldön letelepedett adóalanyok külföldi áfa-visszatérítésével kapcsolatos ügyek intézésére is bejelenthető állandó meghatalmazás.

A külön erre szóló meghatalmazást a nyomtatvány UJEGYKE-1 lapján, az E/1/f) „Belföldön letelepedett adóalanyok külföldi áfa-visszatérítési jogának érvényesítésével kapcsolatos ügyek” új alrovat jelölésével lehet bejelenteni.

Az új ügycsoport jelölésével külön intézhetők az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 185. § (1) bekezdése szerinti, belföldön letelepedett adóalanyokat a Közösség más tagállamában megillető hozzáadottértékadó-visszatéríttetési jog érvényesítése iránti kérelmek (ELEKAFA- és ELEKAFA_KIIGNY-nyomtatványok) az Art. XXII. fejezete alapján. Ezekben az ügyekben a képviseletre az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény (Air.) 17. §-ában foglalt szabályok vonatkoznak.

Azoknak az állandó meghatalmazottaknak, akik az E/1/a) ügycsoport intézésére jelenleg is jogosultak [„Áfához és egyéb közvetett adókhoz kapcsolódó ügyek (külföldi adóalany áfa-visszatéríttetésével kapcsolatos, OSS-, IOSS-, SA-ügyek kivételével)”], és az új ügycsoportban is el kívánnak járni, új bejelentést kell tenniük, azaz a módosított UJEGYKE-adatlapon igényelniük kell ezt a jogosultságot is.
Azok a képviselők, akik jelenleg is jogosultak az áfaügyek intézésére (E/1. „Áfához és egyéb közvetett adókhoz kapcsolódó ügyek”), valamint akik minden adóügy intézésére jogosultak [D/1. „ADÓÜGYEK (kivéve egyes jövedéki ügyek)”], egyúttal az új ügycsoport intézésére is jogosultak lesznek, azaz nem szükséges új adatlapot beküldeniük.
Az UJEGYKE-nyomtatvány az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA), valamint az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK) is elérhető.
 
(Nemzeti Adó- és Vámhivatal)

Adópraxis (2023-06-25)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!