Szakterületek:

  • személyi jövedelemadó
  • adóeljárás

Ez a tartalom 165 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Reprezentációs rendezvények adózása

2023. 11. 14.

Az év vége közeledtével egyre több céges rendezvény kerül megszervezésre, amelyen nem csupán a vállalkozás dolgozói, hanem annak üzleti partnerei is részt vehetnek. Ezek a rendezvények alapvetően két csoportba oszthatóak: reprezentációs rendezvények és vendéglátásra irányuló rendezvények. Az alábbiakban a reprezentációs események adózását tekintjük át.

Általános megközelítésben rendezvény a szervezett közösség keretein belül megtartott összejövetel, amely lehet kizárólag munkára irányuló, lehet vendéglátásra, szórakoztatásra irányuló és a kettő együttes keveréke is. Rendezvénynek minősül egy üzleti megbeszélés, sajtótájékoztató, termékbemutató, családi nap, esetleg a céges gyermeknap, mikulásnap is. Ugyancsak rendezvénynek minősül a karácsonyi parti, de még az óév búcsúztató szilveszteri mulatság is.

A reprezentációs események

A rendezvények, események speciális esete a reprezentációs rendezvény, esemény. Az Szja törvény 3. §-ának 26. pontja szerint reprezentáció a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény. Az államháztartási szférában jogszabályok és belső szabályzatok, a piaci szférában belső szabályzatok reprezentációs keretekről (pl. felső vezetői, középvezetői, irodai stb.) és azok felhasználási lehetőségeiről rendelkeznek. Meg kell azonban jegyezni, hogy a reprezentációs keret finanszírozási célokat szolgál, de a nevesített felhasználási lehetőségek (pl. üzleti ajándék, mikulásnap stb.) az Szja-törvény alapján nem feltétlenül számítanak reprezentációs költségnek. Reprezentációs események közé tartoznak: a munkacélú hivatali rendezvények, augusztus 20-án (állami ünnepen) megtartott rendezvény, egyházi ünnepen megtartott rendezvények.

Az üzleti események mindig valamilyen cél megvalósítása érdekében történnek. Ezek az események lehetnek cégen, hivatalon belüli rendezvények, amikor üzleti vagy potenciális üzleti partnerek nem vesznek részt a találkozón. A „belső rendezvények” általában a vállalkozás/hivatal operatív munkavégzésével vagy jövőbeli terveivel, elképzeléseivel kapcsolatos megbeszélések (értekezletek). Az üzleti események azonban az üzleti partnerek (vevők, szállítók, szolgáltatást nyújtók) részvételével is megtarthatók.

A reprezentációs eseményt igazolni kell.

Erre sokféle dokumentum alkalmas pl. hivatalos meghívó, szállásfoglalás, tolmács felkérése, biztonsági szolgálat felkérése, háttéranyagok készítése, személygépkocsi megrendelése a vendég szállításához stb.

A reprezentációs költség

A terem bérleti díja

A reprezentációs rendezvénynek valahol helyet kell biztosítani. Ez történhet a vállalkozás tulajdonában lévő ingatlanban, de bérelt ingatlanban is. Amennyiben bérelt ingatlanról van szó, akkor a bérleti díj egy klasszikus költség, amely után az áfán kívül (ez sem biztos, mert a bérbeadótól függ) más adó nem jelenik meg. Bérleti díjként számolandó el akkor is, ha esetleg az adott helyszínen vendéglátás is lesz (pl. másik teremben kávé, üdítő, pogácsa, folyosón asztalok, svédasztalos kiszolgálás stb.). Abban az esetben azonban, ha a reprezentációs rendezvényhez a vendéglátáshoz különterem (nem a rendezvény helyszínén) bérlésére kerül sor, akkor az mindenképpen reprezentációként számolandó el.

Egyéb reprezentációs költségek

Reprezentációs költségnek a rendezvényhez kapcsolódó vendéglátás – étel, ital, a rendezvényhez kapcsolódó szolgáltatások –, valamint az utazás, szállás és szabadidő-program költsége minősül, mely után a juttató egyes más meghatározott juttatásként adózik.

Az étel-ital biztosításához sokszor kapcsolódik egy kitelepülési díj is. Amennyiben az étel kiszállítása, illetve szervírozása címén számolták fel a kitelepülési díjat, akkor azt is reprezentációs kiadásként kell figyelembe venni.

Arra is figyelni kell, hogy a hozatott étel (pl. pogácsa, töltöttkáposzta, sült kacsa) minden esetben 27 százalékos áfa terhet visel.

Éttermi szolgáltatás esetén az étel és a helyben készített nem alkoholtartalmú ital (pl. kávé, tea) 5 százalék áfakulcs alá tartozik. Az éttermi szolgáltatás esetén is megjelenik egy specialitás, amely a bizonylatoláshoz kötődik. Éttermi szolgáltatás igénybevétele esetén a bankkártyával, hitelkártyával történő fizetésre tekintettel kapott nyugta alapján költség, ráfordítás elszámolható, feltéve, hogy a szolgáltatás igénybevétele az Szja törvény szerinti reprezentáció céljából történik.

Nem reprezentációs költség

A reprezentációs kiadások adóalapjába nem kell beszámítani a rendezvény megszervezésével, lebonyolításával kapcsolatos költségeket, például

  • ­a bérelt helyiség bérleti díját (kivétel, ha a rendezvény színhelyétől eltérő ingatlanban bérelnek termet vendéglátásra),
  • a programszervezés díját, szakmai program kiadásait,
  • a hangosítás, a kép- és hangfelvétel díját,
  • dekoráció biztosítását,
  • a hoszteszszolgáltatás díját stb., mivel ezek a költségek a kifizető tevékenységével kapcsolatban felmerült, elszámolható költségek.

A reprezentációs eseményen igen gyakran sor kerül ajándékozásra is.

Az eseményen átadott ajándékra alkalmazható az üzleti ajándékra vonatkozó szabályozás.

Sándorné Új Éva (2023-11-14)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!