Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • általános forgalmi adó
  • nemzetközi áfa
  • adóigazgatási eljárás

Ez a tartalom 173 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Láncügylet számlázása

2023. 11. 06.

Szerbiából induló készterméket tartalmazó kamion (a végső vevő Csehország) keresztülhalad Magyarország területén. A szerb szállítótól a magyar cég áfamentes számlát kap (harmadik országból beszerzésként). Az áru az út során átpakolásra nem került. Milyen számlát kell adnia áfa szempontból a magyar cégnek?

Mi az ügylet során a helyes számlázási folyamat? Közösségi termékértékesítésnek minősül-e az ügylet? Szükséges-e adószám alá bejelentkezni? A vámkezelést a cseh vevő bonyolítja le.

A kérdésben leírt gazdasági esemény az ún. láncértékesítés, mivel a szerb cég által értékesített termékeket a magyar cég továbbértékesíti a cseh vevőnek, valamint a termékek a szerb cégtől közvetlenül a cseh cég részére kerülnek leszállításra.

A közösségi szabályozás szerint a láncba tartozó értékesítések a termék feladási helyén (ahonnan a fuvarozás megkezdődik), vagy a rendeltetési helyen adóznak.

Azonban Szerbia nem EU-s tagállam, ezért Szerbiában a közösségi áfa szabályozás nem irányadó. A szerb adózási szabályok döntik el, hogy a magyar cég értékesítése milyen megítélés alá esik Szerbiában, ezért ezzel kapcsolatban a szerb adóhatósággal kell egyeztetni.

A kérdésben leírtak szerint a vámkezelést a cseh vevő bonyolítja le. Ennek alapján azzal a feltételezéssel élek, hogy a cseh vevőt tekinti a cseh vámhatóság importálónak, s terhére szabja ki a vámterheket, valamint a fizetendő áfát. Ebben az esetben a magyar cég értékesítése elvileg nem adóztatható áfa tekintetében Csehországban, mivel ez kétszeres adóztatást jelentene. Továbbá a magyar cég részéről közösségen belüli termékbeszerzés nem valósulhat meg Csehországban, mivel a termék importálását nem előzheti meg Közösségen belüli termékbeszerzés.

Mindenképpen javasolt a cseh adóhatósággal egyeztetni, hogy a magyar cég beszerzése és értékesítése a cseh adóhatóság álláspontja szerint milyen megítélés alá esik.

Abban az esetben, ha a termékek fuvarozását a cseh cég végzi, akkor a közösségi szabályozás szerint a magyar cég beszerzése és értékesítése a fuvarozás megkezdésének helyén adóztatható áfa vonatkozásában, ezért ebben az esetben elvileg a cseh adóhatóság ettől eltérő álláspontot nem alakíthat ki.
A szerb cég a magyar részére köteles számlázni, mivel a termékek értékesítésére vonatkozó szerződést a magyar céggel kötötte. A magyar cég ugyanezen indok alapján a cseh cég részére köteles számlázni. Tekintettel arra, hogy sem a fuvarozás megkezdésének helye, sem a fuvarozás rendeltetési helye nem Magyarország területére esik, ezért a magyar cég értékesítése áfa tekintetében Magyarországon nem adózhat, ezért a magyar törvény területi hatálya alá nem eső értékesítést teljesít a magyar cég.
A magyar cég értékesítése semmiképpen sem tekinthető közösségi termékértékesítésnek, mivel értékesítése nem jár azzal a következménnyel, hogy a termékek egyik EU-s tagállamból másik EU-s tagállamba kerülnek elfuvarozásra az értékesítés következtében.

Bonácz Zsolt (2023-11-06)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!