Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • általános forgalmi adó
  • nemzetközi áfa
  • adóigazgatási eljárás

Ingatlan bérbeadás áfája

2024. 01. 28.

Egy ingatlan forgalmazással és bérbeadással foglalkozó cég minden típusú ingatlanra választotta az adóköteles (áfa) értékesítést. Most azonban a lakás-ingatlanokra megszüntette az adókötelessé tételt, mind az értékesítés, mind bérbeadás vonatkozásában. Hogyan kell az arányosítást végezni?

A felmerülő kérdéseket pontosítva: Ameddig a cégnek ezen adómentes tevékenységéből nem keletkezik árbevétele, addig kell-e az áfában arányosítani (az általános költségeket) hiszen gyakorlatilag még nem végez adómentes tevékenységet? Abban az esetben, ha egyáltalán nincs adott évben árbevétele (sem áfás sem mentes) akkor hogyan kell az arányosítást végezni, kell-e és mi alapján arányosítani az általános költségeket?

A válasz megadásánál a "most" kifejezést úgy értelmeztük, hogy a cég 2024. január 1-jétől nem ad bérbe, valamint nem értékesít újnak nem minősülő lakóingatlant.
Az arányosítási kötelezettség akkor merül fel, ha a cég 2024-ben teljesít lakóingatlan bérbeadást, értékesít újnak nem minősülő lakóingatlant.

Ha a cég 2024-ben kizárólag áfa levonására jogosító ügyleteket teljesít, akkor nincs arányosítási kötelezettsége.

Felhívjuk arra a figyelmet, hogy bérbeadás esetén a teljesítés időpontját az Áfa tv. 58. §-a alapján kell meghatározni, amely eredményezheti azt a helyzetet, hogy pl. december hónapra vonatkozó bérleti díjnál a teljesítés időpontja 2024-re esik, amely miatt a december havi bérleti díjra az adókötelessé tétel hiányában az adólevonási joggal nem járó adómentesség vonatkozik.
Amennyiben az arányosítást a cég az Áfa tv. 5. sz. melléklete alapján végzi, akkor az évközi levonási hányadot az éves göngyölített adatok, az éves végleges levonási hányadot az adott naptári évre vonatkozó adatok alapján köteles meghatározni.

A levonási hányad meghatározásánál a teljesítés időpontja releváns, a teljesítés időszaka nem bír jelentőséggel.

A levonási hányadot felfelé kerekítve, két tizedesjegyre kell meghatározni.
E szabály alapján, ha például a levonási hányad 0,9916, akkor a levonási hányad 100%, így az arányosításba bevonandó beszerzéseket (olyan beszerzések, amely egyaránt szolgálták a tárgyi adómentes és áfa levonására jogosító tevékenységeket, pl. könyvelés, könyvvizsgálat, székhely fenntartása)  terhelő áfa teljes mértékben figyelembe vehető levonható adóként.

Bonácz Zsolt (2024-01-28)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!