Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • általános forgalmi adó
  • nemzetközi áfa
  • adóigazgatási eljárás

Ez a tartalom 256 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Egyéni vállalkozás folytatása örökös által

2023. 08. 15.

Elhunyt vállalkozó halála után tevékenységét örökösként fia folytatja. Az egyéni vállalkozásban több nagy értékű tárgyi eszköz szerepelt, melyek az örökösök között kerültek felosztásra. Az elhalálozott egyéni vállalkozó áfakörös volt, fenti tárgyi eszközök áfája a beszerzéskor levonásra került. A vállalkozást folytató örökös alanyi mentességet választott. Hogyan alakul az örökölt tárgyi eszközök áfája?

További örökösök tulajdonába kerülő tárgyi eszközök áfája

Mi a teendő azokkal az eszközökkel, amelyek nem a vállalkozást folytató örökösök tulajdonában kerültek? Keletkezik-e áfa fizetési kötelezettség illetve árbevétel ezen eszközök után?

Olyan tárgyi eszközök után, amelyeket a tevékenységet tovább nem folytató örökös kapnak meg, az Áfa tv. 11. § (1) bekezdése alapján áfafizetési kötelezettség keletkezik.
A tevékenységet folytató örökös részére átadott eszközök után is adófizetési kötelezettség keletkezik az Áfa tv. 11. § (1) bekezdése alapján, mivel az Áfa tv. 17. § (2) bekezdése nem alkalmazható.
A NAV jogértelmezése szerint, ha a tevékenységet továbbvivő örökös alanyi adómentességet választott, akkor nem áll fenn be az Áfa tv. 18. § (1) bekezdés c) pontjában foglalt feltétel, amely az Áfa tv. 17. § (2) bekezdésének alkalmazásához szükséges.
Ugyanis az alanyi adómentes minőségben végzett amely minőségben folytatott tevékenység áfa levonására nem jogosít. Érdemes a NAV-tól tájékoztatást kérni.
Megjegyzendő, hogy az Áfa tv. 257/F. §-a lehetőséget biztosít az alanyi adómentesség választására vonatkozó nyilatkozat visszavonására és az általános szabályok szerinti adózás választására, ha annak feltételei fennállnak.

A vállalkozást folytató örökös által megszerzett tárgyi eszköz sorsa

A vállalkozást folytató örökös által megszerzett tárgyi eszköz továbbra is a vállalkozás része marad, vagy az örökös személyes tulajdona? Amennyiben ezt értékesíti a bevétel a vállalkozás bevétele, vagy önálló tevékenység bevétele? Keletkezik-e áfa fizetési kötelezettség, kell-e számlát kiállítani, vagy elegendő az adás-vételi szerződés?

A vállalkozás továbbvivő örökös által megszerzett eszközök továbbra is vállalkozói vagyon részének kell tekinteni, amely az örökös tulajdonát képezi.
A tárgyi eszköz későbbi értékesítésénél az Szja tv. 10. sz. melléklet I. rész 2. pontjában foglalt rendelkezések irányadóak.
Az Áfa tv. 193. § (1) bekezdés a) pontja alapján a tárgyi eszköz értékesítése során az alanyi adómentesség nem érvényesül, az egyéni vállalkozó nem alanyi adómentes minőségében jár el, ezáltal az általános adózási szabályokat kell alkalmazni.

A tárgyi eszköz belföldi értékesítését 27% áfa terheli. A tárgyi eszköz értékesítéséről számlát kell kiállítani, az adásvételi szerződést jogi okokból célszerű kötni.

Bonácz Zsolt (2023-08-15)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!